Strona główna Dieta Dieta Japończyka

Dieta Japończyka

by Redakcja TigerGym
dieta japończyka, Dieta Japończyka

Zastanawiałeś się, dlaczego wśród Japończyków jest niezwykle duży odsetek osób w wieku powyżej stu lat? Zdaniem naukowców za taki stan rzeczy w dużej mierze odpowiedzialna jest dieta. To coś zupełnie innego niż nawyki żywieniowe znane nie tylko w Polsce, ale ogólnie w świecie zachodnim. Dieta Japończyka w połączeniu ze specyficzną kulturą spożywania posiłków, sportem i aktywnością umysłową powodują, że Japończycy cieszą się świetną kondycją do ostatnich dni życia. Wydaje się, że warto brać z nich przykład, choć niektóre nawyki ciężko byłoby przełożyć na nasz grunt. Warto jednak bliżej się przyjrzeć temu co i jak jedzą Japończycy. Być może wypłynie z tego dla nas jakaś pouczająca nauka.

Dieta Japończyka

dieta japończyka, Dieta JapończykaJak więc wygląd dieta Japończyka? Co takiego jedzą w Kraju Kwitnącej Wiśni, że żyją długo i w dobrym zdrowiu? Przede wszystkim należy wskazać, że kuchnia japońska to coś zupełnie innego, niż to co znamy z naszych stołów. U Japończyków króluje ryż, który jest dla nich niemalże tym czymś, czym dla nas jest chleb. W Japonii ryż zjada się na śniadanie, obiad i na kolację. Jest bazą do niemalże wszystkich potraw. A ryż jest zdecydowanie produktem zdrowym i ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Jednak nie samym ryżem żyją Japończycy.

W ich diecie znajdziemy również sosy sojowe. Ale jako przyprawy używają również wina ryżowego – sake, ocet ryżowy, czy też wasabi, czyli zielony chrzan. Ważnymi składnikami potrwa oprócz ryżu i przypraw są również warzywa i ryby. Japończycy zjadają je w dużych ilościach. Popularnym produktem na japońskim stole jest również tofu. Oczywiście nie można również zapomnieć o owocach morza. Japończycy lubują się również w warzywach strączkowych.

Jak jedzą Japończycy?

Oczywiście bardzo ważne jest również to w jaki sposób spożywa się posiłki w Japonii. Otóż nie ma tam absolutnie żadnego pośpiechu. Japończycy jedzą zdecydowanie małe porcje i nigdy nie najadają się do syta. Warto również wspomnieć, że w zasadzie kuchnia japońska nie zna czegoś takiego jak deser. Tam po posiłku pije się po prostu zieloną herbatę, która wręcz obfituje w tak potrzebne organizmowi przeciwutleniacze.

Wpływ kuchni japońskiej na zdrowie?

Jak kuchnia japońska działa na zdrowie? Przede wszystkim znakomicie wspomaga układ naczyniowo-krążeniowy. Japończycy niezwykle rzadko chorują na serce, czy też dostają udaru. Również rzadko chorują na nowotwory. W związku z tym, że dieta japońska jest niskokaloryczna i w zasadzie pozbawiona cukru, to tamtejsza społeczności nie ma problemu związanego z otyłością. Tak więc zdecydowanie warto spróbować produktów z tej właśnie kuchni. W niektórych marketach znajdziemy w zasadzie wszystkie najważniejsze składniki do przygotowania typowo japońskich potraw.

You may also like

Zostaw komentarz